Risotto z cukinią i serem feta
459 kcal /
1921.8 kJKalorie
1921.8 kJKalorie
10.7 gBiałko
66.5 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 25 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto np. arborio
- 70 g białego wina, wytrawnego
- 680 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych posiekanych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ryż, gotować1 min/100°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej cukinię i wino, gotować bez założonej miarki kolejne2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować14 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ser feta, sól i pieprz, wymieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby ryż wchłonął cały płyn.
- Dodać bazylię, dokładnie wymieszać kopystką.
- Risotto z cukinią i serem feta podawać bezpośrednio po przygotowaniu.