Risotto z cukinią i serem feta

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
459 kcal /
1921.8 kJ
Kalorie
10.7 gBiałko
66.5 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto np. arborio
  • 70 g białego wina, wytrawnego
  • 680 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać ryż, gotować1 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnioną wcześniej cukinię i wino, gotować bez założonej miarki kolejne2 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować14 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać ser feta, sól i pieprz, wymieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby ryż wchłonął cały płyn.
  7. Dodać bazylię, dokładnie wymieszać kopystką.
  8. Risotto z cukinią i serem feta podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry