Risotto z cukinii

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
374 kcal /
1566 kJ
Kalorie
11 gBiałko
46 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 ggorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 700 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio Carnaroli), o 14-15 min czasiegotowania (patrz wskazówka)
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, czosnek i imbir, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać przygotowaną wcześniej wodę z koncentratem bulionu warzywnego, rozdrobnioną cukinię, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12-14 min/100°C//obr. 1. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, rozdrobniony parmezan i masło, wymieszać dokładnie kopystką. Risotto z cukinii podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry