Zupa krem z pieczarek; Faszerowane papryki z ryżem i sos pomidorowy
940 kcal /
3935 kJKalorie
3935 kJKalorie
37 gBiałko
85 gWęglowodany
48 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 70
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 300 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 2 kromki chleba pokrojone na 1-2 cm kawałki
- 20 g musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 jajko
- Faszerowane papryki z ryżem: 4
- papryki, różnokolorowe (ok. 150g każda)
- 1300 g wody
- 20 g oleju
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 250 g ryżu brązowego
- Zupa krem z pieczarek: 400
- g pieczarek przekrojonych na pół
- 500 – 600 g wody
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 50 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 250 g śmietany
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g serka kremowego (opcjonalnie)
- Sos pomidorowy: 40
- g masła
- 40 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 400 – 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 400 – 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 – 100 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, chleb, musztardę, sól, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie i jajko, wyrobić Ciasto /1 min 30 s.
- Paprykom odciąć górne części, odłożyć. Usunąć gniazda nasienne, wypełnić farszem z mięsa mielonego, nałożyć górne części na papryki. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z paprykami. Ustawić45 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować zupę krem z pieczarek.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, rozdrobnić10 s/obr. 4.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę i sól, gotować10 min/100°C/obr. 3.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, natkę pietruszki i serek, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do wazy, odstawić w ciepłe miejsce. Opłukać naczynie miksujące. Przygotować sos pomidorowy.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i koncentrat bulionu warzywnego, gotować5 min/100°C/obr. 4.
- Zupę krem z pieczarek podawać jako pierwsze danie. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć papryki i ryż na talerze i podawać z sosem pomidorowym bezpośrednio po przygotowaniu jako drugie danie.