Risotto z dorszem, groszkiem i miętą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
500 kcal /
2093.5 kJ
Kalorie
19 gBiałko
67.8 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
  • skórka z 1 cytryny małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto np. Carnaroli Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 60 g białego wina
  • 650 g wody
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
  • 250 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1
  3. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wodę, groszek, dorsza, pieprz i sól, gotować12-14 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rozdrobnioną miętę ze skórką z cytryny i masło, wymieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z dorszem, groszkiem i miętą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry