Risotto z dynią i serem
506.3 kcal /
2118.2 kJKalorie
2118.2 kJKalorie
11.1 gBiałko
69.3 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 250 g miąższu dyni np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 320 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 700 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g sera taleggio pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g sera camembert pokrojonego w 1 cm kostkę
- 30 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę i dynię, rumienić Wysokie Temp. , następnie rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ryż, dusić1 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, dokładnie przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ser i masło, wymieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z dynią i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.