Risotto z halibutem
446.7 kcal /
1870.2 kJKalorie
1870.2 kJKalorie
29 gBiałko
52 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Wywar: 100
- g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 1500 g wody
- 1 łyżeczkę soli
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 40 – 45 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 500 g filetów z halibuta, bez skóry i ości pokrojonych na 2,5-3 cm kawałki
- Risotto: 80
- g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 35 g oliwy z oliwek
- 150 g pora pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 350 g ryżu do risotto np. arborio
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i pieprz. Włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć cebulę, natkę pietruszki, seler naciowy i halibuta, gotować na parze20 min/100°C/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, rybę zachować, a warzywa wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, pora, tymianek, sól i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
- Dodać 750 g zachowanego wywaru i ryż, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać 80 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu, delikatnie przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C//obr. .
- Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 min, następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać ugotowanego halibuta, delikatnie przemieszać kopystką. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Risotto z halibutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.