Risotto z halibutem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
446.7 kcal /
1870.2 kJ
Kalorie
29 gBiałko
52 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Wywar: 100
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 1500 g wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 40 – 45 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 500 g filetów z halibuta, bez skóry i ości pokrojonych na 2,5-3 cm kawałki
  • Risotto: 80
  • g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 150 g pora pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 350 g ryżu do risotto np. arborio

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i pieprz. Włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć cebulę, natkę pietruszki, seler naciowy i halibuta, gotować na parze20 min/100°C/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, rybę zachować, a warzywa wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, zachować.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać oliwę, pora, tymianek, sól i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. .
  5. Dodać wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  6. Dodać 750 g zachowanego wywaru i ryż, gotować10 min/100°C//obr. .
  7. Dodać 80 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu, delikatnie przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C//obr. .
  8. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 min, następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać ugotowanego halibuta, delikatnie przemieszać kopystką. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Risotto z halibutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry