Risotto z jarmużem
498.9 kcal /
2087.3 kJKalorie
2087.3 kJKalorie
14.2 gBiałko
67.7 gWęglowodany
15.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 130 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na 3 cm kawałki, bez twardych części
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 850 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g rozdrobnionego jarmużu i 10 g oliwy, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ryż, dusić2 min/120°C//obr. 2.
- Dodać wino, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować7 min/100°C//obr. 1, następnie podgrzewać15 min/90°C//obr. 1.
- Dodać 40 g rozdrobnionego parmezanu i masło, podgrzewać3 min/90°C//obr. 2. Risotto pozostawić na 2 min w naczyniu miksującym. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy, podsmażyć na niej pozostałą część rozdrobnionego jarmużu do momentu, aż będzie chrupiący. Risotto posypać pozostałym parmezanem i podsmażonym jarmużem, podawać jako danie główne.