Risotto z kurkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420.4 kcal /
1759.1 kJ
Kalorie
12.6 gBiałko
57.2 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 – 250 g kurek, świeżych oczyszczonych
  • 250 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 560 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża świeża, posiekana, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło i kurki, dusić2 min/120°C//obr. .
  4. Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. .
  5. Dodać wino, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać 40 g rozdrobnionego parmezanu, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min. Risotto z kurkami podawać posypane pozostałym parmezanem i natką pietruszki.
Przewijanie do góry