
Risotto z kurkami
420.4 kcal /
1759.1 kJKalorie
1759.1 kJKalorie
12.6 gBiałko
57.2 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 – 250 g kurek, świeżych oczyszczonych
- 250 g ryżu do risotto, np. arborio
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 560 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża świeża, posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i kurki, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. .
- Dodać wino, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1.
- Dodać 40 g rozdrobnionego parmezanu, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min. Risotto z kurkami podawać posypane pozostałym parmezanem i natką pietruszki.