Risotto z wędzonym serem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
450.9 kcal /
1886.6 kJ
Kalorie
17.2 gBiałko
48.3 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g sera provolone podwędzanego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g szynki tyrolskiej, wędzonej pokrojonej na kawałki
  • 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
  • 350 g ryżu do risotto
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g rosołu mięsnego,gorącego
  • 1 szczypta szafranu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 30 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać szynkę, rozdrobnić10 s/obr. 5.
  4. Dodać ryż, gotować bez założonej miarki3 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rosół, szafran i sól, gotować14 min/100°C//obr. 1. Jeżeli po tym czasie ryż nie wchłonął całego rosołu i nadal jest twardy, gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać pozostałe 30 g masła i rozdrobniony wcześniej ser, wymieszać za pomocą kopystki. Risotto z wędzonym serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry