Risotto z wędzonym serem
450.9 kcal /
1886.6 kJKalorie
1886.6 kJKalorie
17.2 gBiałko
48.3 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g sera provolone podwędzanego, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g szynki tyrolskiej, wędzonej pokrojonej na kawałki
- 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
- 350 g ryżu do risotto
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 700 g rosołu mięsnego,gorącego
- 1 szczypta szafranu
- ½
- łyżeczki soli
- 30 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szynkę, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dodać ryż, gotować bez założonej miarki3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rosół, szafran i sól, gotować14 min/100°C//obr. 1. Jeżeli po tym czasie ryż nie wchłonął całego rosołu i nadal jest twardy, gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pozostałe 30 g masła i rozdrobniony wcześniej ser, wymieszać za pomocą kopystki. Risotto z wędzonym serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.