Rogaliki na piątkę
283.5 kcal /
1186.2 kJKalorie
1186.2 kJKalorie
5.5 gBiałko
39 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 100
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 350
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 70 g miodu
- 35 g masła
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 białko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać mleko i drożdże, wymieszać1 min/obr. 1.
- Dodać mąkę, cukier, żółtka, 1 białko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, uformować kulę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić2 s/obr. 6. Jabłka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać miód, masło i cynamon, dusić10 min/120°C//obr. 0.5. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt koła (Ø 40 cm, grubość 3 mm), następnie podzielić nożem na 10 trójkątów. Na każdy trójkat nałożyć po 1 łyżce nadzienia jabłkowego, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszej strony. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 5 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Za pomocą pędzelka wyrośnięte rogaliki posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Rogaliki na piątkę podawać jako drugie śniadanie lub deser.