Rogaliki z marmoladą
149.3 kcal /
624.5 kJKalorie
624.5 kJKalorie
3.4 gBiałko
21.4 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 180 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 150 g marmolady np. z róży
- 150 g powideł śliwkowych
- 1 białko
- cukier puder do posypania rogalików
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać8 s/obr. 4.
- Dodać cukier, jajka i śmietanę, wyrobić Ciasto /2 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej marmoladę, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części (ok. 300 g każda).
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 5 mm. Koło podzielić nożem na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczkę odważonej marmolady, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
- Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Posmarować białkiem za pomocą pędzelka, posypać cukrem pudrem. Piec ok. 15 min (200°C) lub do momentu, aż rogaliki będą złotobrązowe. Odstawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Rogaliki z marmoladą podawać jako deser.