Rolada makaronowa z mięsem
463.3 kcal /
1938.4 kJKalorie
1938.4 kJKalorie
22.7 gBiałko
42.6 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Rolada makaronowa: 250
- g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 1 jajko
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 10 g oleju
- Farsz: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g pora pokrojonego w 3 mm plastry
- 60 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- Gotowanie: mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- olej ilość do natłuszczenia Varomy
- 1000 g wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- Sos pomidorowy: 120
- g przecieru pomidorowego
- 30 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, pieprz i olej, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, pora, seler naciowy i natkę pietruszki, rozdrobnić7-9 s/obr. 5.
- Dodać mięso mielone, sól, pieprz i jajko, wymieszać1 min//obr. 4.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (30 x 60 cm). Farsz rozłożyć równomiernie na cieście i delikatnie zwinąć w roladę. Dolną część przystawki Varoma natłuścić olejem i ułożyć w niej roladę na kształt pierścienia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze48 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę przełożyć na półmisek. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g zachowanego płynu z gotowania, dodać przecier pomidorowy, mąkę, sól, i pieprz, gotować3 min/100°C/obr. 4. Roladę makaronową z mięsem podawać pokrojoną w plastry, polaną sosem pomidorowym.