Rolada malinowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
314 kcal /
1314 kJ
Kalorie
5.3 gBiałko
36.8 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: masło do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Bita śmietana z serkiem śmietankowym: 150
  • g dżemu malinowego
  • 300 g malin, świeżych przekrojonych na pół
  • 300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 100 g serka kremowego śmietankowego, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (9-12g, opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową, kwadratową matę do zwijania i pieczenia, z rantem natłuścić masłem i oprószyć mąką, ułożyć na blasze, odstawić (patrz wskazówka).
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  3. Dodać wokół motylka mąkę, wymieszać4 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć na przygotowaną matę, równomiernie rozprowadzić. Piec 12 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie i za pomocą sitka oprószyć cukrem pudrem.
  4. Upieczony biszkopt ostrożnie przełożyć na przygotowaną ściereczkę tak, aby mata znalazła się na górze, następnie ostrożnie usunąć matę. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę. Odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 30 min).
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej maliny, odstawić.
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać serek kremowy, cukier puder i fix do bitej śmietany, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu, odstawić.
  7. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę i przełożyć z powrotem na silikonową matę. Na całej powierzchni biszkoptu rozsmarować dżem malinowy. Następnie nałożyć ⅔ kremu śmietanowego tak, aby wzdłuż jednego z boków pozostawić 5-7 cm margines nieposmarowany kremem. Zwinąć ciasno roladę tak, aby zwijanie zakończyć na boku nieposmarowanym kremem. Powierzchnię rolady posmarować pozostałym kremem śmietanowym i udekorować malinami, układając połówki owoców ciasno obok siebie. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. Roladę malinową podawać pokrojoną w plastry.
Przewijanie do góry