Rolada mięsna
164 kcal /
689 kJKalorie
689 kJKalorie
14.7 gBiałko
6.3 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- oliwa z oliwek do natłuszczenia folii aluminiowej i skropienia rolady
- 50 – 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g piersi z kurczaka pokrojonej na 3 cm kawałki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 350 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 3 jajka
- 150 g bułki tartej
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej o dł. ok. 25 cm, obranej ze skóry
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, folię natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki i koncentrat bulionu mięsnego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać filet z piersi kurczaka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę, składniki przemieszać kopystką. Dodać jajka, bułkę tartą, wino, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać25 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie25 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę, odstawić.
- Mięso rozprowadzić równomiernie na folii, nadając mu kształt prostokąta. Na środku wzdłuż ułożyć kiełbasę i zwinąć jak roladę, formując z mięsa równomierny wałek. Warstwa mięsa nie powinna być zbyt gruba, ponieważ mięso może się nie dopiec w środku. Kiełbasa powinna być szczelnie otoczona mięsem, w przeciwnym razie rolada otworzy się w trakcie pieczenia. Wierzch rolady skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 40 min (200°C). Roladę mięsną podawać na ciepło z wybranym sosem i ziemniakami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojną w 5 mm plastry jako dodatek do kanapek.