Rolada mięsna

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
164 kcal /
689 kJ
Kalorie
14.7 gBiałko
6.3 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia folii aluminiowej i skropienia rolady
  • 50 – 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 150 g piersi z kurczaka pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 350 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej o dł. ok. 25 cm, obranej ze skóry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, folię natłuścić oliwą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki i koncentrat bulionu mięsnego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać filet z piersi kurczaka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę, składniki przemieszać kopystką. Dodać jajka, bułkę tartą, wino, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać25 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie25 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę, odstawić.
  6. Mięso rozprowadzić równomiernie na folii, nadając mu kształt prostokąta. Na środku wzdłuż ułożyć kiełbasę i zwinąć jak roladę, formując z mięsa równomierny wałek. Warstwa mięsa nie powinna być zbyt gruba, ponieważ mięso może się nie dopiec w środku. Kiełbasa powinna być szczelnie otoczona mięsem, w przeciwnym razie rolada otworzy się w trakcie pieczenia. Wierzch rolady skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 40 min (200°C). Roladę mięsną podawać na ciepło z wybranym sosem i ziemniakami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojną w 5 mm plastry jako dodatek do kanapek.
Przewijanie do góry