
Rolada tiramisu
249.1 kcal /
1042.4 kJKalorie
1042.4 kJKalorie
4.6 gBiałko
24.6 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 4
- jajka
- 1 szczypta soli
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 50 g białego wina, słodkiego (patrz wariant)
- Krem tiramisu: 250
- g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka fixu do bitej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- groszki czekoladowe do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć 4 żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać3 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ubite białka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć na przygotowaną blachę, uformować prostokąt ok. 35 x 30 cm. Piec 8 min (200°C). W tym czasie czystą ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem, odstawić. Upieczony biszkopt przełożyć razem z papierem do pieczenia na przygotowaną ściereczkę, tak aby papier znalazł się u góry. Odstawić na 5 min, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ostrożnie zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku, odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej espresso i wino, wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, nasączyć 4 łyżkami wymieszanego espresso z winem, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i fix do bitej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Dodać pozostałe espresso z winem, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.2 łyżki kremu tiramisu przełożyć do worka cukierniczego z cienką końcówką, odstawić do lodówki. Pozostały krem przełożyć na nasączony biszkopt, równomiernie rozprowadzić, pozostawiając ok. 1 cm margines. Zawinąć ciasno w roladę, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Przed podaniem roladę oprószyć kakao za pomocą sitka, następnie udekorować wierzch odłożonym kremem i groszkami czekoladowymi. Roladę tiramisu podawać pokrojoną w plastry jako deser.