Rolada wieprzowa w kapuście z ziemniakami i sosem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
428 kcal /
1792 kJ
Kalorie
19.8 gBiałko
23.5 gWęglowodany
38.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 g wody
  • 10 liści kapusty pekińskiej bez twardych części
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 450 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, podzielonego na kawałki
  • 1 czerstwa bułka namoczona i dobrze odciśnięta
  • 2 jajka
  • 30 g bułki tartej
  • ¼ – ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 – 10 g mąki pszennej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ¼
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ¼
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 300 g wody. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej liście kapusty, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mięso mielone, namoczoną bułkę, jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, ¼ łyżeczki pieprzu i sól wymieszać1 min/obr. 4.
  4. Na blacie ułożyć w dwóch rzędach zblanszowane na parze liście kapusty tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc prostokąt (ok. 35 x 40 cm). Liście najlepiej układać pionowo po 5 szt., skierowane do środka nasadą liścia. Masę mięsną przełożyć na środek rozłożonych liści kapusty, uformować wałek (ok. 18 x 10 cm), owinąć z każdej strony liśćmi kapusty, nakładając je na zakładkę. Roladę ostrożnie przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 600 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma z roladą, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma z roladą, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę, czosnek, pozostałą ¼ łyżeczki pieprzu i koncentrat bulionu warzywnego, gotować5 min/100°C/obr. 2. Roladę wieprzową w kapuście podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojoną w plastry, z ziemniakami i sosem pomidorowym.
Przewijanie do góry