Rolada z indyka z brzoskwiniami i morelami na Varomie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
505.2 kcal /
2115 kJ
Kalorie
39.2 gBiałko
19.8 gWęglowodany
31.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 – 1000 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • czosnek,granulowany do oprószenia mięsa
  • 150 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 120 g brzoskwiń, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 100 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki estragonu, suszonego
  • 12 moreli suszonych, bez pestek
  • 1000 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filet z indyka, następnie przeciąć go wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał jak największy płat. Położyć na desce, przykryć papierem do pieczenia i rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej boczek, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać brzoskwinie, mascarpone, jajko, skórkę otartą z cytryny, tymianek, estragon, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Na blacie ułożyć dwa arkusze folii spożywczej (dł. 40 cm), kładąc je jeden na drugim na zakładkę w taki sposób, aby powstał arkusz większy od rozbitego fileta. Na folii ułożyć w dwóch rzędach plastry odważonego wcześniej boczku, tak aby lekko na siebie nachodziły, tworząc prostokąt (ok. 30 x 35 cm). Na plastrach boczku ułożyć rozbity filet, zostawiając 3-4 cm wolnej krawędzi wzdłuż dłuższego boku rozłożonego boczku.
  7. Nadzienie z brzoskwiń i mascarpone przełożyć na rozbity filet, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, zostawiając ok. 3 cm wolnej krawędzi wzdłuż jednego z dłuższych boków. Na nadzieniu rozłożyć równomiernie rozdrobnione wcześniej orzechy i suszone morele. Zwinąć ciasno roladę w kierunku brzegu bez nadzienia. Roladę szczelnie zawinąć w folię, na której jest ułożona, oba końce folii mocno skręcić. Roladę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z roladą, gotować na parze45 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.
Przewijanie do góry