Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Rolada z trzech mięs z pieczarkami - Przepisy na Thermomix

Rolada z trzech mięs z pieczarkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
263.9 kcal /
1104 kJ
Kalorie
28.7 gBiałko
6.3 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g mięsa wołowego pokrojonego na 2-3 cm kawałki, lekko zmrożonego
  • 2 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g mleka
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • olej ilość do smażenia pieczarek i natłuszczenia folii
  • 300 g mięsa wieprzowego, bez ścięgien np. z szynki, pokrojonego na 2-3 cm kawałki, lekko zmrożonego
  • 200 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski ogrubości 1 cm
  • 800 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 250 g wołowiny, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g wołowiny, rozdrobnić15 s/obr. 6. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso wołowe, 1 jajko, 30 g bułki tartej, 60 g mleka, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać odważone pieczarki i smażyć 2-3 min lub do czasu, aż zaczną się rumienić, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć mięso wieprzowe, rozdrobnić12 s/obr. 6.
  6. Dodać usmażone pieczarki, 1 jajko, pozostałe 20 g bułki, 40 g mleka, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z piersi kurczaka, oprószyć je pozostałą 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej, odstawić.
  8. Na blacie rozłożyć 2 prostokątne arkusze folii spożywczej (ok. 45 x 30 cm) i za pomocą pędzelka posmarować ich powierzchnie olejem. Na jeden arkusz nałożyć połowę zmielonej wołowiny i za pomocą zwilżonych dłoni uformować prostokąt (ok. 20 x 25 cm, grubość 1 cm). Na wołowinie równomiernie rozłożyć połowę zmielonego mięsa wieprzowego z pieczarkami, a następnie na środku mięsnej masy ułożyć wzdłuż jej dłuższego boku połowę filetów z kurczaka.
  9. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę tak, by kawałki kurczaka znalazły się w środku. Roladę szczelnie zawinąć w folię, oba końce folii mocno skręcić. W ten sam sposób przygotować drugą roladę. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim obie rolady, odstawić. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40-50 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 10-15 min, następnie ostrożnie usunąć z rolad folię. Roladę z trzech mięs z pieczarkami podawać pokrojoną w 1 cm plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.
Przewijanie do góry