Rolada ze schabu

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
409.5 kcal /
1714.3 kJ
Kalorie
35.8 gBiałko
6.5 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynata do schabu: 2
  • ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 60 – 80 g oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe, suszone pokruszone
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • Rolada schabowa: 1000 – 1200
  • g schabu wieprzowego pokrojonego w 1 cm plastry, rozbitego na ok. 3 mm plastry
  • sól do oprószenia
  • ketchup do posmarowania
  • puder zgrzybów do oprószenia (patrz wskazówka)
  • musztarda do posmarowania
  • chrzan, tarty do posmarowania
  • 1500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać majeranek, olej, liście laurowe i ziarna pieprzu, wymieszać10 s/obr. 5. Marynatę przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
  4. Plastry schabu ułożyć na półmisku, równomiernie posmarować marynatą, oprószyć solą, odstawić.
  5. Na dużej desce do krojenia ułożyć 6 plastrów schabu, tak aby na siebie lekko zachodziły. Posmarować ketchupem i oprószyć pudrem z grzybów. Nałożyć kolejne 3 plastry schabu, posmarować musztardą i oprószyć pudrem z grzybów. Nałożyć kolejne 3 plastry schabu, posmarować chrzanem i oprószyć pudrem z grzybów. Czynności powtarzać do momentu zużycia składników. Przygotowany schab zwinąć ciasno w roladę. Zwiniętą roladę dokładnie posmarować pozostałą częścią marynaty, umieścić ją w rękawie foliowym do pieczenia, dokładnie zawiązać końce. Roladę schabową odstawić do lodówki na min. 3 godz. do zamarynowania.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowaną roladę (nie zdejmując folii), gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do całkowitego ostudzenia. Przeciąć rękaw foliowy, roladę pokroić w ok. 1 cm plastry. Roladę ze schabu podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako wędlinę do chleba.
Przewijanie do góry