Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą
389 kcal /
1628.7 kJKalorie
1628.7 kJKalorie
37.2 gBiałko
32.2 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Roladki: ½
- pomarańczy ekologicznej
- 150 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na kawałki
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¾
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 720 g polędwiczek z cielęciny (6 szt., 120g każda), rozbitych na 2-3 mm kotlety
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- Sos i dodatki: 200
- g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 4 pomarańczy)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 300 g wody
- 400 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 400 g bobu, mrożonego (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli plus opcjonalnie dodatkowa ilość do podania warzyw
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą z pomarańczy, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, kurczaka, śmietanę, rozmaryn, sól i 1 łyżeczkę pieprzu, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować10 s/obr. 7.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cielęcinę, następnie rozłożyć ją na desce, oprószyć pozostałą ¾ łyżeczki pieprzu i czosnkiem, następnie wyłożyć na kotlety farsz z kurczaka, zawinąć równej wielkości roladki i obwiązać szczelnie nicią kuchenną, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sok z pomarańczy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie przygotowane wcześniej roladki obsmażyć na małej mocy palnika, na 2 łyżkach masła po 4-5 min z każdej strony. Obsmażone roladki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Na patelnię po smażeniu roladek wlać odważony wcześniej sok z pomarańczy, podgrzewać 1-2 min. Łopatką zgarnąć z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły.
- Do naczynia miksującego dodać płyn z patelni i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego marchewkę i ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Nałożyć dolną przystawkę Varoma z roladkami. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego bób, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Odparować sos bez założonej miarki5 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie ugotowane na parze warzywa przełożyć do miski, dodać do nich pozostałą 1 łyżkę masła, tymianek i w razie potrzeby 1 szczyptę soli, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Dodać ½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Z roladek usunąć nić kuchenną, układać w głębokich talerzach razem z przygotowanymi wcześniej warzywami, całość polać sosem.
- Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą podawać jako danie główne.