Roladki schabowe z oscypkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
942.2 kcal /
3945 kJ
Kalorie
37.5 gBiałko
40.8 gWęglowodany
71.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
  • 150 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g wędzonego sera żółtego typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 4 plastry schabu wieprzowego (500-600g)
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 30 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście, posiekanego
  • olej rzepakowy ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Za pomocą tłuczka rozbić mięso wieprzowe na cienkie, prostokątne plastry (ok. 12 x 15 cm, grubość 4-5 mm), oprószyć je z obu stron ¾ łyżeczki soli i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 1 łyżce powideł, każdy plaster posypać ¼ rozdrobnionego oscypka, pozostawiając 1-2 cm margines z każdej strony. Dłuższe boki założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę zawinąć w odważone wcześniej plastry boczku, następnie spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią wędliniarską, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do miski.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanymi ziemniakami, odważyć do niej masło, dodać koperek. Delikatnie wymieszać za pomocą kopystki, przykryć folią aluminiową, aby ziemniaki nie ostygły, odstawić.
  8. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć roladki ze wszystkich stron, aż boczek się zrumieni. Roladki schabowe z oscypkiem podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem i wybraną surówką.
Przewijanie do góry