Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1058 kcal /
4433 kJKalorie
4433 kJKalorie
42.7 gBiałko
67.7 gWęglowodany
71.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Roladki: 70
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 150 g wątróbek drobiowych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki
- 15 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 100 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
- 4 plastry schabu wieprzowego (500-600g)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos śliwkowy: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki soli
- 700 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 200 g śliwek suszonych, bez pestek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki tymianku, suszonego
- olej rzepakowy do obsmażenia roladek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wątróbkę, dusić ponownie3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, majeranek i ½ łyżeczki soli, zmiksować10 s/obr. 6. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek, odstawić.
- Za pomocą tłuczka rozbić mięso wieprzowe na cienkie, prostokątne plastry (ok. 12 x 15 cm, grubość 4-5 mm), oprószyć je z obu stron pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu, pozostawiając 1-2 cm margines z każdej strony. Dłuższe boki założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę zawinąć w plastry boczku, następnie spiąć wykałaczkami, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu, aby nie ostygły.
- Do naczynia miksującego dodać wino, śliwki, pieprz i tymianek, gotować bez założonej miarki8 min/100°C/obr. 1, w tym czasie na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć roladki ze wszystkich stron, aż boczek się zarumieni. Na pokrywę naczynia miksującego założyć miarkę, sos wymieszać5 s/obr. 4. Roladki schabowe zawinięte w boczek podawać z ugotowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym.