Roladki z bakłażana z pastą orzechową
319 kcal /
1339 kJKalorie
1339 kJKalorie
4.9 gBiałko
11.7 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 – 250 g bakłażana
- ¼ – ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia bakłażanów
- 40 – 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 1 gałązka bazylii, świeżej tylko liście
- 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
- 1 gałązka cząbru, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
- 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ¼
- łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- pestkigranatu do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Za pomocą obieraczki pokroić bakłażana w podłużne, cienkie plastry. Oprószyć solą, odstawić na 10 min, następnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
- Osuszone plastry bakłażana układać na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 1 łyżka), smażyć ok. 1 min lub do momentu, aż będą rumiane. Odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejną 1 min. Zdjąć z patelni, odstawić na 15 min do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, dodać czosnek, bazylię, tymianek, cząber, papryczkę chili, kolendrę, oliwę, ocet winny, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8. Pastę orzechową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ostudzone plastry bakłażana smarować pastą orzechową, zwinąć roladki. Wierzch posypać pestkami granatu. Podawać jako przekąskę.