Roladki z indyka z gruszką, ziemniakami i duszonym szpinakiem
306 kcal /
1281.3 kJKalorie
1281.3 kJKalorie
28.8 gBiałko
37.5 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 gruszka obrana, bezgniazd nasiennych, pokrojona w ósemki
- 1 szczypta cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 500 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia mięsa
- 600 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 650 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 200 – 250 g liści szpinaku baby, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Kawałki gruszki pokroić wzdłuż na 3 mm plastry, oprószyć cynamonem, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej indyka. Mięso przełożyć na deskę do krojenia, podzielić na 4 kotlety, rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm. Z obu stron oprószyć przyprawą uniwersalną i tymiankiem, skropić oliwą. Na środku każdego kotleta ułożyć 4-5 plastrów gruszki. Dłuższe boki mięsa założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią wędliniarską, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma z roladkami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak i pozostałe ½ łyżeczki soli, dusić5 min/120°C/obr. 1, następnie rozdrobnić5 s/obr. 5. Roladki z indyka z gruszką podawać pokrojone w plastry z ziemniakami i duszonym szpinakiem jako danie główne.
