Roladki z kurczaka (sous-vide) z sosem paprykowym (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420 kcal /
1756 kJ
Kalorie
52 gBiałko
3 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 20
  • g estragonu, świeżego tylko liście
  • 20 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 80 g serc karczochów, w oleju odsączonych
  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Roladki z kurczaka i sos paprykowy: 3
  • piersi z kurczaka, bez skóry (180-200g każda)
  • 1400 – 1500 g wody do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
  • 2 czerwone papryki bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć estragon, rozdrobnić4 s/obr. 6. Estragon zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać karczochy, ricottę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. 1 pierś z kurczaka umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej, rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa na płat o grubości ok. 1 cm. Czynność powtórzyć dla pozostałych 2 piersi. Na każdą rozbitą pierś nałożyć ⅓ farszu, zrolować, odstawić.
  4. Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do jednego worka strunowego włożyć 2 roladki, do drugiego włożyć pozostałą roladkę. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z roladkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/72°C.
  6. Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z roladkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /1 godz. 30 min/72°C. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na przygotowanej blasze ułożyć papryki, piec 10 min (180°C), następnie dodać czosnek i piec kolejne 20-25 min (180°C). Upieczoną paprykę i czosnek odstawić do ostudzenia. Ostudzoną paprykę pokroić na 4 cm kawałki. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  7. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną paprykę i czosnek, dodać oliwę, sól i pieprz, uruchomić Miksowanie /20 s. Roladki z kurczaka (sous-vide) podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu paprykowego.
Przewijanie do góry