Roladki z kurczaka z cebulą i suszonymi śliwkami
252.9 kcal /
1058.7 kJKalorie
1058.7 kJKalorie
19.8 gBiałko
32.6 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g śliwek suszonych, bez pestek
- 450 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (600-700g)
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
- 500 g wody
- 40 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Każdy filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak aby uzyskać dwa cieńsze filety. Za pomocą tłuczka rozbić je na grubość 1 cm, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na środku każdego przygotowanego fileta położyć po 2 odważone wcześniej śliwki oraz 1-2 łyżeczki rozdrobnionej cebuli. Dłuższe boki filetów założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią wędliniarską, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Roladki przełożyć na półmisek, przykryć folią aluminiową, aby nie wystygły, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałą rozdrobnioną cebulę i suszone śliwki, dodać oliwę, sól i pieprz, dusić10 min/120°C//obr. 1.
- Roladki z kurczaka z cebulą i suszonymi śliwkami podawać na ciepło, z dodatkiem cebuli duszonej ze śliwkami.