Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
863.2 kcal /
3611.7 kJ
Kalorie
43.7 gBiałko
41.5 gWęglowodany
58.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 plastry mięsa wieprzowego np. schabu, karkówki (ok. 150g każdy)
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • olej do natłuszczenia
  • 250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g kapusty kiszonej odsączonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 250 g kapusty kiszonej odsączonej (patrz wskazówka)
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem na grubość 5 mm, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką, odstawić. Dolną część przystawki Varoma natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać kminek, zmielić10 s/obr. 10. Powstałą masę rozsmarować na przygotowanych plastrach mięsa. Zawinąć rolady, spiąć wykałaczkami, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać 250 g kapusty, wodę i mieloną paprykę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i oprószyć je solą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladami, odważyć do niej pozostałe 250 g kapusty i ułożyć ją tak, aby przykryła rolady, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać kapustę z przystawki Varoma i śmietanę, wymieszać1 min/obr. 3. Rolady wieprzowe podawać z kapustą i ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry