Rolady z nadzieniem serowo-pieczarkowym
424.9 kcal /
1777.8 kJKalorie
1777.8 kJKalorie
29 gBiałko
41.7 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Rolady drobiowe: 3
- filety z piersi kurczaka średnie, pojedyncze
- sól do smaku i oprószenia
- pieprz czarny, mielony do smaku i oprószenia
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 15 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 6 plastrów sera żółtego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 250 g ryżu długoziarnistego
- Sos: 150
- g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 – 40 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Filety z kurczaka przekroić ostrym nożem poziomo na dwa płaty, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, tymianek, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Kurczaka wyjąć z lodówki, na każdym płacie ułożyć plaster żółtego sera (przycięty do wymiarów fileta), a następnie farsz pieczarkowy. Oprószyć tymiankiem, uformować rolady, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Mięso i ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wywaru (jeśli jest go mniej, różnicę uzupełnić wodą), dodać śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól i pieprz, gotować6 min/100°C/obr. 4. Rolady z nadzieniem serowo-pieczarkowym podawać z ugotowanym ryżem i sosem bezpośrednio po przygotowaniu.
