Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
303 kcal /
1267 kJ
Kalorie
11 gBiałko
45 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
  • 350 – 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 700 g porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
  • 1 noga z kaczki (ok. 300g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
  • 1200 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 2 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 goździk
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gałązki czyku, świeżego
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
  • 1 – 2 grzyby, suszone leśne, np. borowiki, podgrzybki
  • (opcjonalnie)
  • zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej warzywa, odstawić.
  3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć porcję rosołową i nogę z kaczki, dodać wodę i 2 łyżeczki soli, gotować20 min/98°C//obr. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, ostrożnie zdjąć szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucić.
  4. Do naczynia miksującego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździk, podgrzewać90 min/90°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią odważone wcześniej warzywa, dodać cebulę i czosnek, całość skropić olejem, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, delikatnie przemieszać. Piec 30 min (220°C). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, odstawić. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć porcję rosołową i nogę z kaczki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, lubczyk, gałązki natki pietruszki i grzyby, uzupełnić zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l), podgrzewać90 min/90°C//obr. . W tym czasie 15 min przed końcem gotowania na kuchence w garnku w osolonej wodzie ugotować odważony wcześniej makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ostrożnie wyjąć warzywa, marchewkę pokroić na kawałki, odstawić. Przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, przecedzić rosół przez sitko o drobnych oczkach do wazy. Rosół z kaczki i pieczonych warzyw podawać na gorąco z marchewką i ugotowanym makaronem, udekorowany natką pietruszki.
Przewijanie do góry