Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
303 kcal /
1267 kJKalorie
1267 kJKalorie
11 gBiałko
45 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
- 350 – 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 700 g porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
- 1 noga z kaczki (ok. 300g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
- 1200 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 2 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 goździk
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 gałązki czyku, świeżego
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
- 1 – 2 grzyby, suszone leśne, np. borowiki, podgrzybki
- (opcjonalnie)
- zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej warzywa, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć porcję rosołową i nogę z kaczki, dodać wodę i 2 łyżeczki soli, gotować20 min/98°C//obr. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, ostrożnie zdjąć szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździk, podgrzewać90 min/90°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią odważone wcześniej warzywa, dodać cebulę i czosnek, całość skropić olejem, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, delikatnie przemieszać. Piec 30 min (220°C). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, odstawić. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć porcję rosołową i nogę z kaczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, lubczyk, gałązki natki pietruszki i grzyby, uzupełnić zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l), podgrzewać90 min/90°C//obr. . W tym czasie 15 min przed końcem gotowania na kuchence w garnku w osolonej wodzie ugotować odważony wcześniej makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ostrożnie wyjąć warzywa, marchewkę pokroić na kawałki, odstawić. Przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, przecedzić rosół przez sitko o drobnych oczkach do wazy. Rosół z kaczki i pieczonych warzyw podawać na gorąco z marchewką i ugotowanym makaronem, udekorowany natką pietruszki.