Rösti z warzyw korzeniowych (TM6)
265.7 kcal /
1111.5 kJKalorie
1111.5 kJKalorie
7.6 gBiałko
31.6 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 130 g pasternaku w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
- 130 g korzeni pietruszki w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
- 130 g batata pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos koperkowo-pietruszkowy: 5
- g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej buraka, pasternak i batata, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego batata, uruchomić Tarcie /Grubo. Startego batata pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważony pasternak, uruchomić Tarcie /Grubo. Starty pasternak pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego buraka, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Rozdrobniony czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać starte warzywa, wymieszać5 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wymieszać kopystką. Masę nakładać łyżką na przygotowaną blachę, formując placki (Ø ok. 8 cm). Piec 15 min (180°C). Ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić placki na drugą stronę, piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do czasu, aż placki się zarumienią. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek, pietruszkę, crème fraîche, otartą skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Rösti z warzyw korzeniowych podawać z sosem koperkowo-pietruszkowym.