Rożki z ciasta chlebowego nadziewane sałatką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
397 kcal /
1663 kJ
Kalorie
12.2 gBiałko
28.7 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 50 g wody
  • 25 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 500 g mąki chlebowej
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 170 g mleka
  • 250 g piersi z kurczaka, wędzonej pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 250 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości wędzonego, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 280 – 300 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 150 – 200 g cebulek perłowych marynowanych, odsączonych z zalewy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone pokrojone na kawałki
  • 125 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko do posmarowania rożków
  • ziarna sezamu, białego do posypania
  • czarnuszka do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, podgrzewać1 min/37°C/obr. 2.
  3. Dodać mąkę, sól, jajka, mleko i oliwę, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wędzonego kurczaka, kukurydzę i cebulki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć jajka i ogórki kiszone, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do miski z sałatką. Zawartość miski dokładnie wymieszać, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  8. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Powstały sos dodać do miski z sałatką, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki do czasu przygotowania rożków z ciasta chlebowego.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  10. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część zrolować na cienki wałeczek (ok. 70-80 cm długości). Jednym wałeczkiem ciasta owinąć ciasno stożkową, metalową foremkę do rurek z kremem (patrz wskazówka), ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach do pieczenia. Czynności powtórzyć dla pozostałych wałeczków ciasta. Uformowane rożki odstawić na blachach do wyrośnięcia na 20 min.
  11. Różki posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka, posypać ziarnami sezamu i czarnuszki. Piec 16-18 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu rożki przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na 30 min. Rożki z ciasta chlebowego napełniać przygotowaną wcześniej sałatką, podawać jako przystawkę.
Przewijanie do góry