Różowy biszkopt na kisielach
183.8 kcal /
769.3 kJKalorie
769.3 kJKalorie
4.4 gBiałko
28.7 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 100 – 120 g kisielu czerwonego, słodzonego, w proszku, np. malinowego, żurawinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 200 g cukru
- ½ – 1
- łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego różowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić5 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i kisiel, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i barwnik, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka roztopione masło i odważone wcześniej suche składniki, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 40 min (170°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąc z formy. Jeśli biszkopt jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe blaty. Różowego biszkoptu na kisielach użyć do wykonania wybranego tortu.