Różowy budyń z komosy ryżowej, wiśni i napoju migdałowego
198.3 kcal /
830.3 kJKalorie
830.3 kJKalorie
6.5 gBiałko
31.2 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 160 g komosy ryżowej (quinoa)
- 600 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- 120 g erytrytolu
- 450 g wiśni, świeżych bez pestek
- 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 100 g banana, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka agaru
- migdały, w płatkach do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Włożyć do niej sikto o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę ryżową, opłukać w gorącej wodzie.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną komosę, dodać napój migdałowy i 70 g erytrytolu, gotować20 min/95°C/obr. 2.
- Dodać 180 g wiśni i banan, gotować5 min/95°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /1 min 30 s. Przełożyć do 6 pucharków lub miseczek. Odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 270 g wiśni, dodać 50-70 g erytrytolu i agar, gotować7 min/100°C/obr. 2. Przełożyć na budyń, udekorować płatkami migdałów. Różowy budyń z komosy ryżowej, wiśni i napoju migdałowego podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub odstawić do lodówki (patrz wskazówka).