Zupa krem z resztek warzyw

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
808.4 kcal /
3382.3 kJ
Kalorie
29.7 gBiałko
118.8 gWęglowodany
25.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białego chleba tostowego, w kromkach czerstwego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 700 g warzyw, mieszanych resztek (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb, odstawić (patrz wariant).
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać warzywa, wodę i sól, gotować30 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do miseczek do zupy, skropić oliwą. Zupę krem z resztek warzyw podawać z odważonym wcześniej chlebem.
Przewijanie do góry