Zupa krem z resztek warzyw
808.4 kcal /
3382.3 kJKalorie
3382.3 kJKalorie
29.7 gBiałko
118.8 gWęglowodany
25.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białego chleba tostowego, w kromkach czerstwego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 700 g warzyw, mieszanych resztek (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb, odstawić (patrz wariant).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać warzywa, wodę i sól, gotować30 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do miseczek do zupy, skropić oliwą. Zupę krem z resztek warzyw podawać z odważonym wcześniej chlebem.