Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
285 kcal /
1192 kJKalorie
1192 kJKalorie
6 gBiałko
11 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos z czarnych oliwek: 200
- g czarnych oliwek, bez pestek
- 40 g natki pietruszki świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 70 g oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli morskiej
- Zupa krem z roszponki i brokuły gotowane na parze: 80
- g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła, niesolonego
- 600 g brokułów pokrojonych na 5 cm kawałki
- 2 szczypty soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 600 g wody
- 200 g roszponki
- 80 g śmietany
- 1 szczypta cukru
- ½
- łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki sosu Worcestershire
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czarne oliwki, natkę pietruszki, czosnek, kapary, sok z cytryny, oliwę i sól, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma odważyć różyczki brokułu, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ziemniaki, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać ¼ łyżeczki pieprzu, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Dodać roszponkę, śmietanę, cukier, sok z cytryny i sos Worcestershire, zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę podawać jako starter, brokuły podawać z sosem z czarnych oliwek, jako przystawkę do wybranego dania.