Rurki z kremem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
199.5 kcal /
834.9 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
13.1 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rurki: 500
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia
  • 2 jajka roztrzepane, do posmarowania
  • cukier do posypania
  • Krem śmietanowy: 500
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru plus opcjonalnie do oprószenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę i sól, wymieszać10 s/obr. 5, następnie wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, przekroić na pół. Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Metalowe foremki do rurek natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  3. 1 część schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2 mm. Nożem odciąć nierówne brzegi tak, by powstał kwadrat ok. 28 x 28 cm, następnie pokroić na paski (szer. 1,5 cm). Każdy pasek owijać wokół foremki, zaczynając od jej węższej strony tak, aby warstwy lekko na siebie zachodziły. Nawinięte rurki kłaść poziomo na przygotowanej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, następnie posypać cukrem. Piec 15-17 min (200°C). Upieczone, jeszcze gorące rurki ostrożnie zdjąć z foremek, chwytając foremkę szczypcami, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. W ten sam sposób przygotować i upiec rurki z drugiej części ciasta i jego skrawków, za każdym razem natłuszczając foremki olejem.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  5. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać bez założonej miarki5-10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nadziać nim rurki. Rurki z kremem podawać jako deser, oprószone cukrem pudrem (opcjonalnie).
Przewijanie do góry