Ryba na parze z sosem pomidorowym
280.5 kcal /
1174.4 kJKalorie
1174.4 kJKalorie
32.7 gBiałko
10.7 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g oliwy z oliwek
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 800 – 1000 g filetów z białej ryby świeżych, ze skórą (4 szt.), np. dorsza, morszczuka
- 500 g zielonej fasolki mamut, świeżej przekrojonej na pół
- 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej przekrojonej na pół
- majonez ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka szczypiorku, świeżego posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, sól i cukier, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z białej ryby, układając na dnie dolnej części przystawki Varoma 2 filety obok siebie skórą do dołu, następnie ułożyć na nich pozostałe 2 filety skórą do góry. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego fasolkę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 15 min.
- Ugotowaną na parze fasolkę rozłożyć równomiernie na 6 talerzach, na fasolce ułożyć rybę, polać sosem pomidorowym i udekorować majonezem oraz szczypiorkiem.
- Rybę na parze z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. kaszy, ziemniaków lub ryżu.