Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433.9 kcal /
1815.5 kJ
Kalorie
41.3 gBiałko
40.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g oleju
  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g czarnych oliwek, bez pestek plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do dekoracji
  • 800 – 850 g filetów z ryby o białym mięsie np. okonia morskiego, dorsza,grubości ok. 3 cm (patrz wskazówka)
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 10 – 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g octu balsamicznego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 100 g cebuli i 3 ząbki czosnku, dodać 30 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać opłukaną soczewicę, dodać wodę, imbir, 1 łyżeczkę soli, 3-4 szczypty pieprzu i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 100 g cebuli, paprykę, oliwki i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z ryby. Filety ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Filety oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, bazylię, ocet, pozostałe ½ łyżeczki soli i 2-3 szczypty pieprzu, gotować20 min/100°C/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, nałożyć przystawkę Varoma z rybą. Ustawić12 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Ugotowaną soczewicę w razie potrzeby odsączyć przez koszyczek. Rybę na parze podawać z zieloną soczewicą i sosem paprykowym, udekorowaną oliwkami pokrojonymi w plastry i bazylią.
Przewijanie do góry