Ryba w cieście bazyliowym
416 kcal /
1741.8 kJKalorie
1741.8 kJKalorie
47 gBiałko
20 gWęglowodany
4.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto bazyliowe: 60
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 70 g wody mineralnej,gazowanej
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Przygotowanie i podanie ryby: 800
- g filetów rybnych np. z dorsza okonia, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 150 g sosu pomidorowego np. tomate frito (patrz wskazówka)
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i liście bazylii, rozdrobnić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mąkę, wodę mineralną, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby wymieszać ponownie20 s/obr. 4. Ciasto przelać do płaskiego naczynia, odstawić na 20 min. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rybę. Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sos pomidorowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na patelni rozgrzać olej. Rybę maczać w cieście, wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz, smażyć 5-6 min, przewracając raz na drugą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rybę w cieście bazyliowym podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.