Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
353.1 kcal /
1477.1 kJ
Kalorie
25.3 gBiałko
23.4 gWęglowodany
17.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 120 – 150 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
  • 400 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych
  • 40 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 pomidor śliwkowy (80-90g), w całości, mieszczący się do szerokiej części podajnika
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • skórka otarta z 1 limonki ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
  • 500 g wody
  • 4 filety z morszczuka świeże mrożone, uprzednio rozmrożone (po ok. 100-125g, patrz wariant)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, cukinię i ziemniaki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, dodać 2 łyżki oliwy, ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cukinię pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć pomidor. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać pozostałe 40 g oliwy z oliwek, skórkę z limonki, sok z limonki, ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z ziemniakami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Nie opróżniać naczynia miksującego.
  9. Na przygotowanych arkuszach układać po ¼ podgotowanych na parze ziemniaków, następnie na każdą porcję nałożyć po 1 filecie z morszczuka i polać 2 łyżkami przygotowanego sosu limonkowo-kolendrowego. Na każdej rybie równomiernie ułożyć pokrojony pomidor i cebulę, a następnie plastry cukinii. Każdą porcję równomiernie polać pozostałym sosem i owinąć szczelnie papierem do pieczenia, zawijając końce pod spód każdego papilota. 2 papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, pozostałe 2 na wkładzie Varomy, odstawić.
  10. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 1. Rybę w papilotach z plastrami warzyw podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry