Ryba w piwnym cieście
588.9 kcal /
2463.9 kJKalorie
2463.9 kJKalorie
46.6 gBiałko
82.1 gWęglowodany
2.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 800 g filetów z dorsza, ze skórą bez skóry (4 filety, każdy po ok. 200g)
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- olej rzepakowy dogłębokiego smażenia (ok. 1,5 l)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 550 g piwa, typu ale zimnego
- 550 g piwa, typu jasny lager zimnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, przesypać do dużej plastikowej torby. Odstawić do zamrażalnika na ok. 15 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej dorsza, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- W rondlu o wysokich ściankach lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 180°C (patrz wskazówka).
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać mąkę z zamrażalnika i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać piwo, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Ciasto przelać do innego naczynia. Rybę maczać w cieście, wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz, smażyć z obu stron 8-10 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rybę w piwnym cieście podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu tatarskiego i frytek.