Ryba w piwnym cieście

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
588.9 kcal /
2463.9 kJ
Kalorie
46.6 gBiałko
82.1 gWęglowodany
2.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 800 g filetów z dorsza, ze skórą bez skóry (4 filety, każdy po ok. 200g)
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • olej rzepakowy dogłębokiego smażenia (ok. 1,5 l)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 550 g piwa, typu ale zimnego
  • 550 g piwa, typu jasny lager zimnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, przesypać do dużej plastikowej torby. Odstawić do zamrażalnika na ok. 15 min.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej dorsza, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  3. W rondlu o wysokich ściankach lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 180°C (patrz wskazówka).
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać mąkę z zamrażalnika i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 2.
  5. Dodać piwo, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Ciasto przelać do innego naczynia. Rybę maczać w cieście, wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz, smażyć z obu stron 8-10 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rybę w piwnym cieście podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu tatarskiego i frytek.
Przewijanie do góry