Ryba w stylu Veracruz

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
288 kcal /
1205.1 kJ
Kalorie
34.4 gBiałko
12.2 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 800 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych w ćwiartki
  • 6 filetów z ryby o białym mięsie bez skóry, np. dorsza, halibuta, morszczuka (100-150g każdy)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże w całości
  • 2 – 3 łyżki papryczki chili jalapeño, marynowanej w plastrach, odsączonej
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania
  • (opcjonalnie)
  • 1 – 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 150 g cebuli, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 150 g cebuli i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, dusić15 min/120°C/obr. 2. W tym czasie odważoną cebulę pokroić w piórka, odstawić. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 2 filety z ryby, oprószyć solą i pieprzem, następnie posypać ⅓ pokrojonej cebuli. Obok ułożyć papryczki chili. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 filety z ryby, oprószyć solą i pieprzem, następnie posypać pozostałą pokrojoną cebulą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać oliwki, kapary, liść laurowy, oregano, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i cukier. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze rybę z cebulą i papryczkami chili ułożyć na półmisku i polać sosem pomidorowym. Rybę w stylu Veracruz podawać posypaną kolendrą, z dodatkiem ćwiartek limonek do skropienia.
Przewijanie do góry