Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
789.1 kcal /
3301.6 kJ
Kalorie
43.1 gBiałko
76.8 gWęglowodany
35.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Salsa verde: 10
  • g liści mięty, świeżych
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Ryba i ryż na parze: 300
  • g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu
  • 3 szczypty nitek szafranu
  • 4 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 150g każdy)
  • Mus cytrynowo-bazyliowy: 50
  • g herbatników połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 60 g cukru
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • 150 g jogurtugreckiego schłodzonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 8 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
  • 4 plastry cytryny ekologicznej, do dekoracji
  • Fasolka szparagowa i szafranowy pilaw: 100
  • g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 6 nasion kardamonu wyłuskanych
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć miętę, bazylię, natkę pietruszki, kapary i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej fasolkę, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać szafran, wymieszać10 s/obr. 6.
  5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim filety z ryby. Ustawić13 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć herbatniki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Do 4 szklanek przełożyć po 2 łyżki rozdrobnionych herbatników, 1 łyżkę herbatników odłożyć do dekoracji, pozostałe przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę i jogurt, ubijać1 min 30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sok z cytryny i bazylię, wymieszać10 s//obr. 3.Zdjąć motylek. Do 4 szklanek z rozdrobnionymi herbatnikami przełożyć po 3 łyżki musu. Równomiernie posypać pozostałymi herbatnikami. Rozłożyć pozostały mus. Udekorować plastrami cytryny i odłożoną 1 łyżką herbatników. Odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
  10. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć wkład Varomy, odstawić. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć odważoną fasolkę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy z rybą, ponownie nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić7 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  11. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  12. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól i curry, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ryż przełożyć do dużej miski, odstawić.
  13. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnioną cebulę, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ryżem, dokładnie wymieszać kopystką. Ryż, rybę i fasolkę rozłożyć na 4 talerze, równomiernie polać salsą verde. Rybę z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem podawać jako danie główne. Mus cytrynowo-bazyliowy podawać jako deser.
Przewijanie do góry