Ryba z warzywami i purée z kalafiora

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
299.5 kcal /
1257 kJ
Kalorie
45.5 gBiałko
11 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g filetów z ryby o białym mięsie bez skóry, chudej, np. dorsza, sandacza, pstrąga
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g serka kremowego, light
  • 400 g wody
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, oprószyć solą i pieprzem. Przystawkę Varoma z rybą umieścić na wklęsłej stronie pokrywy przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, żółtą paprykę i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać 30 g serka kremowego, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s//obr. 2.5. Przełożyć na odważoną rybę i lekko docisnąć do filetów. Posypać ½ łyżki parmezanu rozdrobnionego z natką pietruszki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kalafior. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą i warzywami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ugotowany na parze kalafior i pozostały parmezan rozdrobniony z natką pietruszki, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 40 g serka kremowego i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty. Rybę z warzywami i purée z kalafiora udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry