Ryż na mleku z musem malinowym
405 kcal /
1697 kJKalorie
1697 kJKalorie
11.8 gBiałko
82.7 gWęglowodany
5.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g malin, świeżych
- 120 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 45 g cukru
- 450 g mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g ryżu jaśminowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać 15 g cukru, zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pozostałe 30 g cukru i cukier waniliowy, podgrzewać bez założonej miarki6 min/90°C/obr. 1.
- Dodać ryż, podgrzewać bez założonej miarki30-35 min/90°C//obr. 1. Po ugotowaniu ryż pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 15 min, aby wchłonął całe mleko. Zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, przełożyć do miseczek lub pucharków.
- Ryż na mleku podawać na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej musem malinowym.