Ryż pomidorowy z szynką
456 kcal /
1911 kJKalorie
1911 kJKalorie
29 gBiałko
50 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g ryżu
- 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 g wody
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki (ok. 1 x 4 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ryż i marchewkę, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, pieprz cayenne, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać szynkę, przemieszać kopystką, następnie gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Ryż pomidorowy z szynką podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowany natką pietruszki.
