Zupa krem z soczewicy z kurkumą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
218 kcal /
912.1 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
36.9 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1200 g wody wrzącej
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ryż, soczewicę i 700 g wody. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, kmin, kolendrę, kurkumę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.
  5. Dodać 500 g wody, zmiksować ponownie20 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry