Ryż z owocami morza i chorizo
377 kcal /
1593 kJKalorie
1593 kJKalorie
17 gBiałko
51 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g omułków, świeżych, oczyszczonych w skorupach
- 160 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g krążków kalmara, surowych
- 200 g papryki, mieszanej (np. czerwonej, zielonej), pokrojonej na 3 cm kawałki
- 50 g kiełbasy chorizo pikantnej, pokrojonej w 3 mm plastry
- 400 g krojonych pomidorów z puszki z zalewą
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty nitek szafranu (0,1g)
- 200 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu z kurczaka wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu z kurczaka (na 0,5 l)
- 350 g białego ryżu krótkoziarnistego, do zupy o czasiegotowania 13 min (patrz wskazówka)
- 50 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Omułki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 4, następnie dusić4 min/120°C/obr. .
- Dodać kalmary, mieszane papryki i chorizo, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma//obr. . Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby omułki nie wystygły.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, sól, szafran, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać ryż i krewetki, gotować13 min/100°C//obr. . W tym czasie wyjąć omułki z muszli, pozostawiając kilka otwartych omułków w muszlach do dekoracji, odstawić.
- Przełożyć ryż na talerz, na którym zostanie podany. Na wierzchu ułożyć omułki. Wycisnąć trochę soku z cytryny na ryż i omułki, ułożyć kawałki cytryny. Podawać na ciepło, udekorowane ćwiartką cytryny i kilkoma omułkami w muszlach.