Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
479.8 kcal /
2007.3 kJ
Kalorie
21.8 gBiałko
55.8 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku w tym 2 w całości, nieobrane
  • 45 g oleju
  • 500 g wołowinygulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej w paski (1 x 3-4 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
  • 100 g białego wina
  • 550 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 240 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i 1 obrany ząbek czosnku, dodać 5 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 1 nieobrany ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  3. Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do miski z rozdrobnionymi warzywami i usunąć zrumieniony czosnek (patrz wskazówka), odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać pozostały 1 nieobrany ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  5. Dodać pozostałe 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Ostrożnie usunąć zrumieniony czosnek.
  6. Dodać zrumienioną wołowinę z rozdrobnionymi warzywami, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać wino, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. 1.
  8. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sól, pieprz i liście laurowe, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać5 min/120°C//obr. 1.
  9. Dodać ryż, gotować14 min/100°C//obr. . Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany natką pietruszki.
Przewijanie do góry