Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
479.8 kcal /
2007.3 kJKalorie
2007.3 kJKalorie
21.8 gBiałko
55.8 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku w tym 2 w całości, nieobrane
- 45 g oleju
- 500 g wołowinygulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej w paski (1 x 3-4 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
- 100 g białego wina
- 550 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½ – ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 240 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i 1 obrany ząbek czosnku, dodać 5 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 1 nieobrany ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do miski z rozdrobnionymi warzywami i usunąć zrumieniony czosnek (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać pozostały 1 nieobrany ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać pozostałe 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Ostrożnie usunąć zrumieniony czosnek.
- Dodać zrumienioną wołowinę z rozdrobnionymi warzywami, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sól, pieprz i liście laurowe, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ryż, gotować14 min/100°C//obr. . Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany natką pietruszki.