Ryżanka czekoladowo-orzechowa
589 kcal /
2463 kJKalorie
2463 kJKalorie
14 gBiałko
56 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g orzechów laskowych
- 225 g mleka
- 200 g wody
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka łusek babki płesznik (psyllium)
- 10 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
- 80 g płatków ryżowych
- 40 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka)
- borówki, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać siemię lniane, łuski babki płesznik, kakao i płatki ryżowe, podgrzewać8 min/90°C//obr. 2.
- Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do 2 misek, udekorować borówkami i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
- Ryżankę czekoladowo-orzechową podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.